Liefde voor textiel

Ben Jessie, geboren in 1944 en getrouwd met Peter mijn allerliefste en trouwste supporter. Wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.
Sinds 1999 geef ik cursus in verschillende handwerktechnieken, mijn specialisatie is
Hardanger, Ajour en Kruissteek borduurwerk (Merklappen ontwerpen). Het werken met naald en draad had al vroeg mijn belangstelling. Als kind speelde ik niet met poppen maar ik maakte er kleertjes voor. Als coupeuse heb ik gewerkt voor een dames modezaak, door chronische rugproblemen moest ik hiermee stoppen.Het werken met naald en draad, verzamelen van antiek textiel, oude handwerk materialen, mijn tuin op zes hoog,en natuurlijk de club zijn mijn grootste passies. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gezellige club, we komen 4x per maand bij elkaar in een mooie ruimte aan de rand van de stad
In deze blog zal ik laten zien wat er zoal gemaakt wordt. Kijk ook eens op mijn de oude blog daar staan ook nog leuke berichten.
jeshardangerblogspot.nl
Reacties ontvangen vind ik heel leuk!woensdag 23 januari 2013

Souvenir de ma Jeunesse

De Souvenir de ma Jeunesse is een meterslange doek in dit geval 4 meter, er zijn souvenirs die wel 8 tot 10 meter lang zijn. Het zijn verschillende stekendoeken gemaakt door meisjes meestal rond de leeftijd van 10 jaar aan het begin van de vorige eeuw. Het meisje moest om de juiste opvoeding te krijgen al vroeg naar kostschool, gesprekken op school moesten ook meestal in het Frans gevoerd worden. Om de meisjes te ontwikkelen tot beschaafde vrouwen, vond men het belangrijk dat er uitgebreid onderwijs werd gegeven in "nuttige handwerken".
Meestal werd de stekenlap gemaakt onder leiding maar na schooltijd, in het lesrooster was geen plaats voor het handwerken en werd het vak naar de avonduren verschoven. Om klassikaal les te kunnen geven werd meestal gekozen voor een proeflapje, eenvoudige handgrepen zoals het vasthouden van de naald en de regelmaat van borduren. De moeilijkheidsgraad werd langzaam opgevoerd, naden en zomen en in de laatste fase de naam van het meisje met letters in Frans borduursel. Soms lagen van het begin tot het einde wel 3 jaar, want er werd veel waarde gehecht aan orde en netheid.
In deze jachtige tijd bestaat er nauwelijks aandacht om met zoveel tijd en geduld een aaneenschakeling van nieuwe technieken onder de knie te krijgen. Maar opvallend is dat het enthousiasme voor borduren de laatste jaren flink is toegenomen, en er groepjes zijn ontstaan onder wel of niet deskundige begeleiding met proeflapjes te maken en deze tot een PRONKROL te vormen. De lappen worden dan met tussenzetsels aan elkaar genaaid, gehaakt, op tule geborduurd of andere mooie randen en dan gevoerd met stof om de achterkant te bedekken.
De volgende foto's zijn van de souvenir gemaakt door Maria Claes in 1908 op 10 jarige leeftijd in Enternat Esschen en is in mijn bezit.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...