Liefde voor textiel

Ben Jessie, geboren in 1944 en getrouwd met Peter mijn allerliefste en trouwste supporter. Wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.
Sinds 1999 geef ik cursus in verschillende handwerktechnieken, mijn specialisatie is
Hardanger, Ajour en Kruissteek borduurwerk (Merklappen ontwerpen). Het werken met naald en draad had al vroeg mijn belangstelling. Als kind speelde ik niet met poppen maar ik maakte er kleertjes voor. Als coupeuse heb ik gewerkt voor een dames modezaak, door chronische rugproblemen moest ik hiermee stoppen.Het werken met naald en draad, verzamelen van antiek textiel, oude handwerk materialen, mijn tuin op zes hoog,en natuurlijk de club zijn mijn grootste passies. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gezellige club, we komen 4x per maand bij elkaar in een mooie ruimte aan de rand van de stad
In deze blog zal ik laten zien wat er zoal gemaakt wordt. Kijk ook eens op mijn de oude blog daar staan ook nog leuke berichten.
jeshardangerblogspot.nl
Reacties ontvangen vind ik heel leuk!zondag 18 augustus 2013

Schitterend geplooid

In het Museum de Kantfabriek is de expositie Schitterend geplooid, streekdrachten van de volken uit Zuidwest-China. waar we op vrijdag 16 augustus naar toe zijn geweest. Het eerst was er een lezing met dia presentatie door Ien Rappold, zij reist al 15 jaar jaarlijks naar de provincie Guizhou om daar de met borduur en patchwork versierde textiel te bestuderen van o.a de Miao- en Dong volken.
Van haar vele reizen heeft Ien schitterende en kleurrijke voorbeelden meegebracht, van lapjes tot volledige kostuums. De cultuur van de Miao, de dorpen variëren van een handje vol huizen tot enkele tienduizenden.
De gemeenschappen vertrouwen sterk op nauwe banden met familie en vrienden. Beiden nemen deel aan opvoeding van de kinderen, bruiloften, begrafenissen en religieuze ceremonieën.
De mannen werken traditioneel op het land en zorgen voor het vee, terwijl de vrouwen brandhout verzamelen, in de tuin werken en voor het huishouden zorgen.
De Miao verbouwen veelal rijst tegen de hellingen van de heuvels. Het meest bekend is het borduurwerk van de Miao, de kleding die vrouwen dragen tijdens speciale gelegenheden zijn meestal gemaakt van katoen, geverfd met behulp van de tropische plant "indigo". Miao borduurwerk is niet alleen van belang voor de Miao zelf, maar voor de hele Chinesche nationale cultuur. Een van de kenmerken van het borduurwerk is de rijke kleur die de Miao helder en inspirerend maakt.
De ontwerpen zijn geïnspireerd op de observaties van Miao vrouwen van bloemen, vogels en vissen. Het feit dat de Miao geen eigen geschreven taal hebben, maken deze borduurwerken des te intrigerend omdat ze een glimp geven in deze eeuwen oude en in vele opzichten mysterieuze cultuur.
Wat hebben we genoten van het heel fijne kruissteek borduurwerk gemaakt op katoen met draadjes variërend van 19 tot 30 draadjes op 1 cm en de plooirokken met honderden plooien. Jammer genoeg mocht er niet gefotografeerd worden (had er toch al enkele gemaakt) die ik laat zien met foto's van kaarten die ik gekocht heb in de museumwinkel. Al met al een aanrader, de expositie is nog t/m 25-08-2013.


 
 


  

Voor meer foto's Berthi


10 opmerkingen:

 1. Ik heb een keer een lezing van haar gehad bij de regio van het Quiltgilde en heb mij verwonderd over de rijkdom aan kleuren en de ongelooflijke hoeveelheid plooitjes, wat een geweldig gave tentoonstelling zal het zijn, zal hem toch even noteren misschien lukt het om er langs te gaan!
  Nu lekker nagenieten! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige tentoonstelling heb je bezocht. Heel inspirerend. En wij mogen er van mee genieten.
  Groeten, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wordt deze kleding nou nog dagelijks gedragen ? Schitterend om te zien zeg !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer dat je geen foto's mocht maken, want wat een prachtige handvaardigheid. De kleurrijkheid is altijd zo mooi.
  Mooi dat je ons even laat meekijken!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig !! Zeker erg jammer dat je geen fotos mocht maken !!! Het doet me wel sterk denken aan het borduur en applicatie werk uit noord Thailand !

  Patti xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige tentoonstelling en natuurlijk helemaal met zo'n boeiende lezing erbij. Erg mooie reportage. Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat prachtig!
  Ik ken de vouw- en naai techniek van de Miou-dames en vind dat schitterend. De kleuren en de patronen zijn heel erg mooi. Wat zul je hebben genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijk dag hebben jullie gehad, wat bijzonder om dit borduurwerk van dichtbij te kunnen bekijken. 19 tot 30 draadjes op 1 cm? Tjonge, dat ze dat konden zien! Groeten, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig handwerk, jammer dat je geen foto's mocht maken.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig he die kleuren...echt bijzonder om te zien!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...