Liefde voor textiel

Ben Jessie, geboren in 1944 en getrouwd met Peter mijn allerliefste en trouwste supporter. Wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.
Sinds 1999 geef ik cursus in verschillende handwerktechnieken, mijn specialisatie is
Hardanger en kruissteek borduurwerk (Merklappen ontwerpen) Inmiddels zijn we uit gegroeid als een gezellige handwerkclub, we komen vier maal per maand bij elkaar in een mooie ruimte in de binnenstad van Heerlen. Het werken met naald en draad, verzamelen van antiek textiel en mijn tuin op zes hoog zijn mijn grootste passies. Verder bak ik zolang als ik getrouwd ben ons gebak en soms brood.
In deze blog zal ik laten zien wat er zoal gemaakt wordt.
Reacties ontvangen zou ik heel leuk vinden !










zondag 26 februari 2017

Blogtitel aangepast.

Mijn blogtitel is een beetje aangepast en dat komt door meerdere oorzaken, ten eerste ben ik nog altijd hard aan het hardangerkleed aan het werken. Omdat er veel verschillende invullingen in zitten en vrij groot is, duurt het nog wel even voor dit klaar is. Ik wil jullie dan ook niet elke keer laten zien hoever ik gevorderd ben, dan wordt het ook zo saai. En mijn voornemen is en blijft dit moet af !!
Nu dacht ik dat jullie het misschien leuk vinden om af en toe mijn bakkunst te tonen, zolang als ik getrouwd ben heb ik altijd zelf gebakken voor feestjes of gewoon voor de gezelligheid! Onze familie en vrienden vinden mijn baksels heerlijk, dus laat ik af en toe hier ook wat van zien, voor de lezers die dit ook willen maken voeg ik het recept erbij.
Door het programma Brood op Ned.1 leek het mij wel leuk om zelf zuurdesem te gaan maken, door de toevoeging van desem in plaats van gist krijg je een heel ander brood. Het is vaster en het blijft langer vers. Door wat op internet te gaan zoeken had ik voor mijn gevoel een goed recept gevonden voor mijn zuurdesem. Om het te maken is het in de eerste week een kwestie van geduld (dat heb ik wel) en warempel het was na 7 dagen klaar. Geluk speelt hierbij ook een rol, ik had een goed recept gekozen, een van onze zonen had een ander recept gebruikt en het was mislukt.

Zuurdesem:
Zorg dat je een glazen pot hebt met deksel b.v van Action inhoud 950 ml.
Koop goede meelsoorten, zelf koop ik alles bij AVEVE.
Zorg dat de pot goed schoon is:

Dag 1: doe er 15 gram Tarwebloem en (Surfina of Surprima)
                       15 gram Roggemeel en 30 ml water beetje lauw bij.
Meng het goed door elkaar en leg de deksel van de pot er los op.
Zet het op een plaats met kamer temperatuur.

Dag 2 en 3 herhalen
Als het goed is zie je nu al de eerste beweging in de desem, al is dit nog niet veel. Het moet een beetje zuur gaan ruiken, ruikt het vies of zie je schimmel gooi dan alles weg en begin opnieuw.

Dag 4 t/m 7
Voeg s'morgens 15 gram tarwebloem, 15 gram roggemeel en 30 ml water water toe, weer goed mengen.
Voeg s'avonds dezelfde hoeveelheden toe.
Herhaal dit tot en met de zevende dag.
Nu moet je echt bubbels en blaasjes zien, is dit zo dan is je zuurdesem klaar om er een brood mee te bakken.

Neem 120 gram zuurdesem uit de pot en doe bij de desem in de pot weer 15 gram rogge, tarwemeel en 30 ml water, meng het weer goed door elkaar en zet het nu in de koelkast (deksel los erop)
Dit herhaal je 2 tot 3 x per week, je moet het zien als een huisdier dat gevoed moet worden. Zo heb je je desem jaren om  mee te bakken.
Wil je meer als 1 x per week bakken kan je het elke dag voeden of je maakt een 2e pot.

Om dit deeg te maken moet je er rekening mee houden dat het een nacht moet staan rijzen, het houdt in dat je een dag van te voren je deeg maakt. Dus geduld is nodig maar je wordt beloond met een heerlijk brood.

Voordeeg: In kom
120 gram zuurdesem
  60 ml water iets lauw
  60 gram tarwebloem
Goed mengen en ongeveer 4 uur laten voorrijzen, dek het af met een doek

Deeg
120 gram zuurdesem
250 ml lauw water
300 gram roggemeel
200 gram tarwebloem
  10 gram zout
  10 gram suiker
  15 gram boter of een scheut olijfolie.
Goed kneden of met de keukenmachine 6 minuten.
Het voelt dan al heel soepel aan.
Vorm een bol, leg het in een kom en laat het weer 4 uur rijzen.
Leg het deeg op een bestrooide plaats met bloem en ga het zachtjes plat drukken, als het ware uitrekken en op elkaar vouwen, herhaal dit 4 keer.
Vorm het deeg en leg het in een bakvorm of een rijsmandje * (dit is een must have)
met de naad naar boven en dek het af met een linnen doek.
Laat het de hele nacht staan, klap het deeg op een bakplaat (de naad is nu naar beneden)
Zet het in het midden van de voorverwarmde oven van 180 graden en bak het ongeveer 45 minuten.
Als het gaar is moet het hol klinken als je er op klopt.

* Rijsmandje te koop bij  www.weekendbakery.com

Heel veel succes en bakplezier.

Voordeeg

Gerezen

Gebakken

Gesneden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...