Liefde voor textiel

Ben Jessie, geboren in 1944 en getrouwd met Peter mijn allerliefste en trouwste supporter. Wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.
Sinds 1999 geef ik cursus in verschillende handwerktechnieken, mijn specialisatie is
Hardanger, Ajour en Kruissteek borduurwerk (Merklappen ontwerpen). Het werken met naald en draad had al vroeg mijn belangstelling. Als kind speelde ik niet met poppen maar ik maakte er kleertjes voor. Als coupeuse heb ik gewerkt voor een dames modezaak, door chronische rugproblemen moest ik hiermee stoppen.Het werken met naald en draad, verzamelen van antiek textiel, oude handwerk materialen, mijn tuin op zes hoog,en natuurlijk de club zijn mijn grootste passies. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gezellige club, we komen 4x per maand bij elkaar in een mooie ruimte aan de rand van de stad
In deze blog zal ik laten zien wat er zoal gemaakt wordt. Kijk ook eens op mijn de oude blog daar staan ook nog leuke berichten.
jeshardangerblogspot.nl
Reacties ontvangen vind ik heel leuk!woensdag 19 september 2012

Antiek hemd is .......Doodshemd

Onze grootouders waren beter voorbereid op "hun laatste reis" dan wij.

De bruid bracht vaak al doodshemden mee in haar uitzet. Ze lagen klaar in de linnenkast voor de begrafenis, die volgens vaste rituelen werd uitgevoerd met steun van buren en vrienden.

Tot aan de tweede wereldoorlog was het gebruik van een doodshemd heel gewoon, later werd het vervangen door een nieuwe pyama, het zondagse pak of jurk.

Tegenwoordig voelen velen zich niet meer geborgen in de oude gebruiken en zoeken naar andere uitvaartvormen, al is de keuze alles behalve een routine aangelegenheid. Is het eenmaal ernst dan ontbreekt vaak de kracht en tijd met de details van het afscheid nemen. Toch zijn er nog mensen die het maken van een doodshemd zien als een vorm van bezinning, voorbereiding en acceptatie van de dood.

Bron:  Henny Willems

Kijk op www.doodshemd.nl zij heeft doodskleden ontworpen om op een bepaalde manier afscheid  te nemen, ook staat er een mooi gedicht op haar site.

De winnaar is M.H, wil je mij je adres per mail toesturen dan komt het speldenkussntje naar je toe.

10 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere gewoonte! Al is het waarschijnlijk dat niet iedereen erin werd begraven, maar dat het alleen bij het opbaren werd aangetrokken. Maar wel een heel mooie manier van voorbereiden! Fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit was ik dus vergeten te raden, dacht zelf aan een bruidshemd. Zo'n geborduurd doodshemd heb ik nog niet eerder gezien. Ik ga nog even het linkje bekijken.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel bijzondere website. Ik wist niet dat zoiets bestond. De lowbudgetbodybag is ook heel apart.
  MH nog gefeliciteerd met het speldenkussentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat had ik niet verwacht, ik vond het meer iets voor een feestelijke gelegenheid.
  Lieve grote.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi hemd.
  Wel apart hoor, om dat bij je linnenuitzet te hebben !
  Leuk dat je bij K&K was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een schitterend exemplaar, mooi om bij je verzameling te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aha...

  Nou dat had ik niet gedacht , dacht zelf dat 't iets met de kerk te maken had.

  Was te nieuwsgierig , dacht net , gauw even kijken of de oplossing er al bij staat.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jessie, je hebt bij mij de give away gewonnen. Als je me adres doorgeeft zal ik het pakketje samenstellen en jou opsturen.
  Het kan wel een week duren voor ik het kan versturen, omdat ik het in Nederland op de post ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je een weekje naar het buitenland -in dit geval naar Engeland- mis je wel het een en ander, zoals de kans om een speldenkussentje te winnen. Niet dat ik geweten zou hebben dat zo'n schitterend geborduurd hemd een doodshemd zou zijn, dus had ik het echt niet gewonnen.
  Maar het blijft een prachtig hemd en ik zou het erg zonde vinden als er in zulke prachtige handgeborduurde hemden echt iemand begraven zou worden. Ik ben wel voor Lida's idee: toch met respect in een prachtig hemd, maar het niet mee laten vergaan in een graf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig om hierin opgebaard te mogen worden!
  Er sluimert bij mij nog altijd een plannetje om een borduursel te maken (hemd of kistkleed) voor als mijn tijd gekomen is. Maar ja, of het daar ooit van komt?
  In ieder geval hoop ik er nog heel veel tijd voor te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...