Liefde voor textiel

Ben Jessie, geboren in 1944 en getrouwd met Peter mijn allerliefste en trouwste supporter. Wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.
Sinds 1999 geef ik cursus in verschillende handwerktechnieken, mijn specialisatie is
Hardanger, Ajour en Kruissteek borduurwerk (Merklappen ontwerpen). Het werken met naald en draad had al vroeg mijn belangstelling. Als kind speelde ik niet met poppen maar ik maakte er kleertjes voor. Als coupeuse heb ik gewerkt voor een dames modezaak, door chronische rugproblemen moest ik hiermee stoppen.Het werken met naald en draad, verzamelen van antiek textiel, oude handwerk materialen, mijn tuin op zes hoog,en natuurlijk de club zijn mijn grootste passies. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gezellige club, we komen 4x per maand bij elkaar in een mooie ruimte aan de rand van de stad
In deze blog zal ik laten zien wat er zoal gemaakt wordt. Kijk ook eens op mijn de oude blog daar staan ook nog leuke berichten.
jeshardangerblogspot.nl
Reacties ontvangen vind ik heel leuk!donderdag 13 september 2012

"Tussen Kunst en Kitsch"

Gisteren was ik als introducé een middag naar "Kunst en Kitsch" geweest, georganiseerd door het Vrouwengilde van Heerlen. De lezing werd gehouden door Marijke van Roosmalen sinds 1984 werkzaam in de kunst en antiekwereld en enkele jaren gespecialiseerd in het uitvoeren van taxaties van porselein, glas, zilver, beelden, schilderijen, bijzondere voorwerpen en textiel (vooral het laatste was natuurlijk voor mij interessant). De meeste van mijn trouwe lezers weten dat ik antiek textiel verzamel en ik enkele jaren geleden op een antiekmarkt een geborduurd linnen hemd had gekocht. De betreffende verkoopster vertelde mij toen dat het uit Hongarije afkomstig was waar ik meteen mijn twijfels over had. Het is prachtig geborduurd, destijds heb ik al een bericht hier over gemaakt (staat op mijn oude weblog) en een oproep geplaatst over de herkomst. Er werd toen veel gereageerd maar niemand kon mij een aanwijzing geven over de herkomst en de oudheid van het hemd. Gelukkig zijn mijn vragen nu beantwoord, het hemd is gemaakt van handgeweven linnen, de banen van 33 cm zijn handmatig aan elkaar genaaid en het borduurwerk loopt mooi door, het is 150 jaar oud, afkomstig uit West Europa waarschijnlijk Duitsland. Zij raadde mij aan het hemd zorgvuldig op te rollen in zuurvrij papier zodat het goed bewaard blijft, zij was verrast en enthousiast om dit kledingstuk te mogen taxeren, willen jullie raden waar het voor diende?


Hier zijn heel wat uurtjes aan besteed en de waarde was meer als 10x het bedrag wat ik ervoor had betaald, als jullie weten waar dit kledingstuk voor diende schrijf dan een reactie. Onder degene met de goede inzending zal ik onderstaand speldenkussentje verloten. Reageren kan tot 19 September!


9 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal van het hemd werd het gebruikt door een misdienaar misschien?
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb geen idee maar vind het een erg leuk hemd.
  Misschien is het wel het hemd van een bruidegom.
  Liefs Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat het een mannen nachthemd is of een trouwhemd, maar het is in ieder geval een schitterend exemplaar! Leuk dat je nu mer te weten kwam! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien wel een hemd waar de overleden persoon mee opgebaard werd vroeger. Het is toch een prachtig uniek stuk!! Wat een mooie aanwinst voor u!
  Groetjes Christelle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er is inderdaad veel werk ingestoken en uurtjes, maar mooi.
  Ik zou er een net getrouwd bruidje in laten slapen..........................gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het hemd van een welgestelde heer was die het droeg op zijn eerste huwelijks nacht of op zijn laatste nacht als jongeling.
  Het kan ook een lijkkleed zijn.
  Ik lees altijd uw Blogs,heel fijn.M.H

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat je eindelijk meer weet over dit fraaie hemd! Ik ga voor kerkelijk textiel! Maar het zou me niet verbazen als hier een zeer verrassende oplossing uitkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan me niet voorstellen dat het voor een man bestemd was, daar is het te klein voor....!
  Misschien voor een kind, een misdienaar of zo.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het klinkt misschien vreemd, maar ik denk dat het een rouwhemd is. Groeten, Brigitta

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...