Liefde voor textiel

Ben Jessie, geboren in 1944 en getrouwd met Peter mijn allerliefste en trouwste supporter. Wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.
Sinds 1999 geef ik cursus in verschillende handwerktechnieken, mijn specialisatie is
Hardanger, Ajour en Kruissteek borduurwerk (Merklappen ontwerpen). Het werken met naald en draad had al vroeg mijn belangstelling. Als kind speelde ik niet met poppen maar ik maakte er kleertjes voor. Als coupeuse heb ik gewerkt voor een dames modezaak, door chronische rugproblemen moest ik hiermee stoppen.Het werken met naald en draad, verzamelen van antiek textiel, oude handwerk materialen, mijn tuin op zes hoog,en natuurlijk de club zijn mijn grootste passies. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gezellige club, we komen 4x per maand bij elkaar in een mooie ruimte aan de rand van de stad
In deze blog zal ik laten zien wat er zoal gemaakt wordt. Kijk ook eens op mijn de oude blog daar staan ook nog leuke berichten.
jeshardangerblogspot.nl
Reacties ontvangen vind ik heel leuk!zondag 3 maart 2013

Nieuwe en oude aanwinsten

Soms heb je van die dagen dat  alles mee zit, zo vond ik op marktplaats het boek "Onder de dekens tussen de lakens" het is een uitgave uit 1981 van Alberta Meulenbelt-Nieuwburg. In het openlucht museum in Arnhem was destijds een tentoonstelling georganiseerd door haar, zij was hoofd van de sectie handwerken en interieurtextiel van het museum. Zij heeft zich als een van de eersten bezig gehouden met het documenteren van merklappen, hetgeen resulteerde in het publiceren van het boek "Merklappen en hun symboliek". Tevens had mevrouw Meulenbelt een belangrijk aandeel in de totstand gekomen collectie van merklappen en interieurtextiel. In dit boek is de geschiedenis beschreven van textiel in de 19e en de 20e eeuw met vele foto's over de linnenkasten met hun uitzet, lakens, slopen, spreien, lappendekens, enz. bijna alles voorzien van monogrammen. Het is heel interessant om te lezen en te zien hoe onze voorouders hebben geleefd.


                                                         
In dezelfde week verraste Peter me met een grote zak oude knopen gekocht op ebay, de knoopjes die ik kan gebruiken heb ik in kleine potjes gesorteerd en de rest in een grote vaas gedaan. Nu moet ik wel weer dekseltjes gaan bekleden op de kleine potjes voor bij de rest van mijn verzameling.
Het oude garenkastje heb ik jaren geleden van een vriendin gekregen haar echtgenoot was kleermaker, hiervan heb ik ook een oud notitie boekje gekregen wat hij heeft gebruikt tijdens zijn opleiding.

  
 Is het niet grappig om te zien hoe er toen werd gewerkt om alles te onthouden.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...